top of page
oljka bio istra

BIOISTRA
Ekološka kmetija Fras
 

Ekološka kmetija Fras (ustanovljena leta 1993)je mešana kmetija, ki trenutno obsega okoli 11 ha kmetijskih površin na območju k.o. Ankarana, k.o. Oltre in k.o.Bertokov. Takoj smo začeli z   ekološkim kmetovanjem in ga skupaj z na začetku maloštevilnimi somišljeniki razvijali in uveljavljali v lokalnem in nacionalnem prostoru kot ustanovni člani v Združenju ZEK Obala in Zvezi Združenj Ekoloških Kmetov Slovenije. Prav tako, smo od začetkov v letu 1996 v eko kontroli pri pooblaščeni kontrolni organizaciji s strani MKGP RS.

biodar logo
bio dar logo

Z prostovoljno znamko BIODAR za ekološka živila pa izpolnjujemo še dodatne oz. strožje standarde in pravila kot veljajo v ekološkem kmetistvu.

Posebno pozornost dajemo pridelavi široke palate sredozemske zelenjave in sadja (češnje, marelice, fige, kaki, jagode, grozdje, slive, orehi, lešniki, granatno jabolko, fejoja, ringlo). Drevesa kakijev in sliv in orehov in lešniki so v posameznih vrstah na robu parcel. Fige, marelice, češnje, ringlo, mandlji pa rasejo na robovih kot posamezna drevesa. Sveže zrelo sadje in zelenjavo takoj oberemo in prodamo. Naše pridelke tržimo že skoraj 30 let na ekološki tržnici v Ljubljani in Kranju. Že dolga leta imamo tudi partnerske zabojčke, dober 

 ducat v sredo ali četrtek vsak teden v LJ in v KR, z viški pridelkov pa na 14 dni sodelujemo v preko spleta organiziranimi in količinsko določenimi prodajami predvsem v KR, včasih pa tudi v LJ, spet tako, da pride kupec sam iskat in plačat naročeno. Glede na količino pridelanega  imamo neposredno prodajo kar dobro utečeno, poskušamo pa jo tudi sproti nadgrajevati z novejšimi načini kot je prodaja zabojčkov z našimi sezonskimi pridelki po naši izbiri v okviru partnerske skupine (ugodno za oboje), 

potem kako od mnogih hitro se razvijajočih in hitro spreminjajočih oblik na spletu temelječih trženj kratkih verig dostave. Naša kmetija je družinska kmetija zato bom poskušal da poleg mene delo temelji predvsem na pomoči družinskih članov, ob večjih delih (nabiranje jagod, trgatve, sajenje..) pa tudi ob aktiviranju prijateljev in znancev in druge pomoči.

lamborghini traktor
bottom of page